top of page

Nachtelijk vertier op Erfgoeddag

Op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021 vierde Erfgoeddag zijn 20ste verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie, die vorig jaar niet kon doorgaan, draagt Erfgoeddag als thema ‘De Nacht’. Er viel tijdens het feestweekend heel wat te beleven in de Cultuurregio Leie Schelde en in de Vlaamse Ardennen!

Wat een enthousiasme en opkomst tijdens al deze activiteiten. Bedankt en we zien jullie volgend jaar graag terug.

E-XPO.png

In't vizier: Nachtelijk vertier

Cultuurregio Leie Schelde - online expo

De Cultuurregio Leie Schelde en haar partners gaan de nostalgische toer op en duiken in het nachtelijke leven van onze regio. Een digitale expo op de Erfgoedbank Leie Schelde maakt je wegwijs langs bestaande en verdwenen jeugdhuizen, discotheken, café's en andere legendarische plekken waar tal van optredens plaatsvonden. De Cultuurregio Leie Schelde, een bruisende plek, vroeger en nu. 

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.
tapijt.jpg

Het tapijt van Egmont

Tentoonstelling - Zottegem

Belgische en Nederlandse kunstenaars schilderden zo'n 25 scènes uit het leven van Lamoraal van Egmont op een juten wandtapijt van maar liefst 25 meter lang. De graaf van Egmont had zijn roots in het Nederlandse Egmond en leefde in een zeer donkere periode onder het juk van de Spaanse bezetter. Kom jij dit unieke Belgisch-Nederlandse samenwerkingsproject ontdekken?

download-1.jpg
Feëeriekenocturne_martinwallaert.png

Feëerieke nocturne

Machelen-aan-de-Leie

Villa Ter Ide en de tuin worden tijdens Erfgoeddag feeëriek verlicht. Het atelier kan op zaterdag en zondag bezocht worden op afspraak. Deze interactie leidt tot fijne ontmoetingen. Er worden verschillende films uit het leven van de kunstenaar vertoond. De kunstenaar presenteert er ook zijn nieuwste werken.  Welkom!

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.
universusTahon.jpg

Universus, Johan Tahon, sculpturen 1999-2021

Tentoonstelling - Oudenaaarde

In de verschillende expositieruimtes van het MOU brengt Johan Tahon een boeiend en intrigerend overzicht van 22 jaar sculpturen. Voor het eerst brengt hij nieuwe en oude stukken samen en gaat hij de confrontatie aan met de collecties van het MOU. De tentoonstelling biedt naast een selectie eigen creaties, ook een verrassende inkijk in de indrukwekkende privéverzameling van de kunstenaar.

download-1.jpg
Erfgoeddag_Nazareth_kunstexpo.png

Expo De Nacht Wacht

Nazareth Erfgoedhuis - expo

De kinderen van het Kunstatelier, Jeugdzorg Liaan, MFC Wagenschot , CKG ’t Kinderkasteeltje en de kunstminnende inwoners van Zonnehoeve Living+ gebruikten hun fantasie en inspiratie om kunst te maken rond het thema “De nacht”.

Het werd een eclectische en bijzondere verzameling van kunstwerken, installaties, schilderijen en beeldhouwwerken.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.
muzi.jpg

Erfgoedapp-wandeling in het Muziekbos

Wandeling - Ronse 

Digitale wandeling van ongeveer vijf kilometer. Een aantal historische personages nemen je op sleeptouw voor een wandeling door het historisch Muziekbos. Je leert meer over historisch bosbeheer, zigeuners en boskanters, wolven, archeologische vindplaatsen en follies.

download-1.jpg
Ronse.jpg

Zwart als de nacht. Smeedijzer uit het interbellum in Ronse

Tentoonstelling - Ronse

Geniet van de fototentoonstelling 'Zwart als de nacht. Smeedijzer uit het interbellum in Ronse' of een digitale lezing over dit thema. Ga op pad door de stad met de kunstsmeden die verantwoordelijk waren voor al dit moois.

download-1.jpg
DauwtripZulte_dirkHaesaert.png

Dauwtrip in dorp van Raveel met Erfgoedapp

Machelen-aan-de-Leie - wandeling

Bij de overgang van nacht naar dag komt Machelen-aan-de-Leie, het dorp van Roger Raveel, tot leven. Een dauwtrip met de Erfgoed App brengt je vanaf het Erfgoeddagweekend langs bijzondere locaties en verrassende plekjes die onlosmakelijk verbonden zijn met Raveel. De kunstenaar en zijn werk komen hierbij opnieuw tot leven.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.
kruisem.jpg

De molen draait

Demonstratie - Kruisem

Tijdens een avondwandeling kan je genieten van de ondergaande zon en de schitterende sterren, alsook van de verlichte Huisekoutermolen. Tussen middernacht en 5 uur zal de verlichte molen te zien zijn in Huise en omstreken (geen bezoek!). 's Morgens kan je dan de molen terug bezichtigen in het ochtendgloren.

download-1.jpg
Erfgoeddag_Nazareth.png

Wandelkroegentocht

Nazareth

Nazareth bruist! We hebben een rijke geschiedenis van brouwerijen en herbergen. Tijdens deze wandeltocht ga je op pad langs oude cafés, dancings en feestzalen met hun legendes en foto’s.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.
beauc.jpg

Renaissance, een lichtpuntje in de tuinen van Huis Beaucarne

Rondleiding - Oudenaarde

2020 en 2021 zijn voor ons allemaal hele moeilijke jaren. Daarom brengt Huis Beaucarne een eerbetoon aan wat we het voorbije jaar zijn verloren, hebben gemist, hebben gedaan voor anderen of gewoon willen vergeten. We bezaaien de tuin met duizenden knollen en tulpen. Allemaal samen vormen ze een lichtpuntje, een herinnering, iets om nooit te vergeten.

download-1.jpg
marc.png

De poëzie achter de keramiekoven in de duisternis

Tentoonstelling- Zottegem 

Speciaal voor Erfgoeddag werkt Atelier Koeleur samen met het keramiekatelier van Marc Deplancke. De keramisten huldigen een nieuwe oven in en doen aan raku bakken. De leden van Atelier Koeleur tonen hun kunstwerkjes met 'De Nacht' als thema: maak kennis met allerei duistere figuren, sombere landschappen en nachtdieren ...

download-1.jpg
Wunderkammer_Timvandevelde.png

Jan Hoet Diavoorstelling

Wunderkammer - MDD

The Wunderkammer is een immersieve totaalsculptuur van Hans Op de Beeck met binnenin een inspirerend rariteitenkabinet en de bibliotheek van gerenommeerd curator Jan Hoet. Snuister in deze mysterieuze monochrome setting door Hoets persoonlijke boeken -en diacollectie en ontdek de sculpturen van Isa Genzken, Gary Hume en Atelier Van Lieshout in de museumtuin.  

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.
ger1.jpg

Slaap kindje slaap met Soetkin

Online-concert - Geraardsbergen

Soetkin Baptist neemt vanuit haar nieuwe thuisland Noorwegen speciaal voor Geraardsbergen enkele slaapliedjes op, gezongen in het Nederlands, maar ook in die mysterieuze Noorse taal! Kluister je samen met de kids voor het scherm en laat je meenemen naar fijne slaapliedjes en zoete dromen!

download-1.jpg
Ten Dans_nazareth.png

Leer de Charleston, One Step en Swing

Nazareth - online Workshop

Nazareth bruist! Met Erfgoeddag keren we terug naar de nacht van weleer, naar de vroegere bals in de jaren twintig en dertig. En daarvoor moest je de charleston, One Step of Swing kunnen dansen. We nodigen je graag uit ten dans: leer en leef je uit! Crazy legs garanti.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.
brakel.jpg

De Mijnwerker

Tentoonstelling - Brakel

De mijnwerkers of de mannen van de nacht sporen in overvolle mijnwerkerstreinen naar de Borinage en werken diep in de donkere mijn. Maak kennis met het zware, gevaarlijke werk in de mijn, de opleiding in de mijnschool, de gevreesde longziekten met medisch onderzoek en medicatie. Het sociale leven en de verering van de H. Barbara worden ook belicht. 

download-1.jpg
eti.jpg

(Slaap)wandelen door 'Etichove'

Wandeling - Maarkedal

's Nachts ontwaken allerlei duistere figuren uit hun slaap. En wij? Wij zoeken net op dat moment hun slaapplaats op. Tijdens een luisterwandeling passeer je langs tal van plaatsen waar vroeger illustere streekgenoten verbleven. Luister je mee naar hun verhalen?

download-1.jpg
bottom of page