Erfgoedtradities

Meekijken over de schouder van een vakman. Proeven van streekproducten. Verwonderd zijn over lokale gebruiken en tradities. 

Laat je onderdompelen en herbeleef!

Canteclaerstoet 

Deinze - vijfjaarlijks in mei

De stoet van Canteclaer, in de volksmond bekend als 'De Canteclaerstoet', is een folkloristische optocht die elke vijf jaar door de straten van Deinze trekt. Canteclaer, de kippenfiguur uit het Reynaert-epos, wijst op de internationale rol van de Deinse kippenmarkt. In de folklorestoet lopen onder andere elf reuzen mee en voorafgaand wordt prins en prinses Canteclaer verkozen. De stoet vindt in 2022 opnieuw plaats.

Ambacht: pottenbakken

In Den Boelover in Geraardsbergen woont en werkt een bezield pottenbakker. Hij vertelt je er graag alles over. Een ambachtelijke pottenbakker, waar je steeds het atelier kan gaan bezoeken na afspraak. Er is ook een winkeltje. Zoon des huizes startte een messenmakerij die tevens te bezoeken is.

Ambacht: leerlooien

In België is nog maar 1 ambachtelijke leerlooierij actief, die gegidste rondleidingen geeft. Leerlooierij Altan in Zulte is een uniek verhaal. Het ganse verwerkingsproces is uniek. De leerlooierij werkt nog steeds met authentieke looierijmachines die zelfs hoog boven de 100 jaar uitreiken.

De leerlooierij is te bezoeken op afspraak. 

Schutterstreffen 2022 - Deinze - 19-21 augustus 

In augustus 2022 zal het Europees Schutterstreffen plaats vinden in Deinze. Wegens Corona werd de editie een jaar opgeschoven. Het evenement vindt om de drie jaar plaats en is een internationale bijeenkomst voor schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden. De organisatie van de wedstrijd is toegewezen aan de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan de ‘Eendracht van Ooidonk’. Het wordt een moment om niet te missen!

Geitenkeuring

Sint-Martens-Latem

4e zondag van augustus

Op de maandag van de Latemse kermis gaat de jaarlijkse geitenkeuring door. De traditie werd een nieuw leven ingeblazen in 2013 door het gemeentebestuur. Het is een van de laatste overblijvende geitenkeuringen in de streek.

Sinksenstoet

Nevele - Pinksterzaterdag

De Sinksenstoet is het hoogtepunt van het Pinksterenweekend in Nevele. Op zaterdagnamiddag volgt na de reclamestoet de optocht met reuzen en praalwagens. Sinds 2019 komen de 17 deelgemeenten van de fusiestad aan bod.

Meidagen

Vinkt - mei

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Vinkt hard getroffen. Jaarlijks worden de gruwelijke meidagen van 1940 en de 140 burgerslachtoffers herdacht met een plechtigheid en dienst. De Reflectieruimte Vinkt 1940 is een permanent bezoekerscentrum over de gebeurtenissen.

Ambacht: vlechten

Het Vlechtatelier van Gerda Legrand in Kluisbergen is  welbekend in de streek en daarbuiten! Haar enorme kennis deelt zij tijdens opleidingen, maar ze staat je ook graag te woord over haar passie. Haar mooie plekje staat ook vol mooie zelfgemaakte gevlochten spullen. 

H. Bloedprocessie

Meigem - 1e zondag van juli

De eerste zondag van juli trekt de Heilige Bloedprocessie door Meigem. De verering van het Heilig Bloed heeft zijn oorsprong in 1745, wanneer de pastoor schilfers van de zuil waarop Christus zou zijn gegeseld meebracht uit Rome. In 1945 trok de stoet voor het eerst uit, niet toevallig enkele jaren na de gruwelijke meidagen in 1940. Het lijden van Christus is het centrale thema van de stoet.

Mariale Ommegang

Nazareth - september

De jaarlijkse Mariale bedevaart moet begonnen zijn omstreeks de jaren 1240. Het staat vast dat rond die tijd al een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw aan een boom hing in de bossen van Nazareth.

Ambacht: keramiek

Chris Masson en zijn vrouw Romine zijn een bezield koppel. Chris tovert op ambachtelijke wijze kleurrijke keramiek tevoorschijn, en zijn vrouw Romine schildert in acryl- en olieverf. Op afspraak kan je zijn atelier en winkel . bezoeken. Ook zijn atelier kan je dan een bezoekje brengen.

Paardenkoersen

De Pinte - dinsdag 2e zondag van september

Dinsdagnamiddag van de septemberkermis vindt de jaarlijkse paardenkoers in De Pinte plaats. De wedstrijd gaat al meer dan honderd jaar door.

Ambacht: messenmaken

Een nieuw plekje in de regio! Ambachtelijk messenmaken! Je kan op afspraak een kijkje nemen in de werkplaats van Sacha De Lange. Het ganse proces wordt hier ter plaatse uitgevoerd. Op datzelfde adres vind je ook de Pottenbakker Den Boelover. Ambacht zit in de familie!

Sint-Martinusommegang

Asper - 1e weekend na 4 juli

Op zaterdag wordt een religieuze ommegang gehouden met de Sint-Martinusruiters en bedevaarders. Ze doen een bedevaartstocht langs de kapellen. Een folkloristische ommegang gaat door op zondag. De traditie zou zijn ontstaan in de 16de eeuw.

Firtelstoet

Zulte - 1e zondag van oktober

De Firtelstoet stamt uit de vroege 19e eeuw en is in 1857 ontstaan in zijn huidige vorm. Na een publiciteitskaravaan volgt het praalgedeelte met lokale muziekgroepen, dansgroepen, ‘Den Zultsen Bok’ en de reuzenfamilie. Lokale verenigingen voeren op praalwagens toneelstukken op met gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Ambacht: malen

De Koutermolen in Sint-Martens-Latem dateert uit de 14de eeuw, de huidige molen uit 1614. In de 19de eeuw was hij vaak te zien op de schilderwerken van de Latemse kunstschilders. De Koutermolen is een nog werkende molen. De molen draait en maalt nog goed, zeker een bezoekje waard!

Hofke ter Musse

Hofke ter Musse, een uniek plekje in Maarkedal. Je weet niet waar eerste gekeken, of waar eerst een vraag over gesteld. Het is een oude vierkantshoeve waar bezielers Iris en Pedro heel wat te bieden hebben: workshops, allerlei soorten restauraties, een bakoven, en een gezellig cafeetje. Ze vertellen je er graag over alle soorten erfgoed. Stiekem is dit eigenlijk een klein museum dat leeft! In Maarkedal.

Ambacht: pottenbakken

In pottenbakkerij 't Hoveke worden regelmatig cursussen georganiseerd zowel voor gevorderden als voor beginners. Je kan er steeds ook terecht om de rust even op te zoeken of de pottenbakkerij te bezoeken. Paul en Lea verwelkomen je er graag.

Autowijding

De Pinte, Zevergem, Latem en Deurle - laatste zondag van juli

Jaarlijks vindt de laatste zondag van juni een autowijding plaats in Deurle. Het gebeuren wordt sinds 1935 georganiseerd door de Confrérie Sint-Christoffel. De wijding wordt voorafgegaan door een eucharistieviering voor de overleden parochianen.

Ambacht: houtbewerking

In het ambachtelijk houtatelier van Thomas Huyghe is een echte vakman aan het werk. Thomas kan toveren met hout en maakt de mooiste creaties!

Hou de website in de gaten voor een bezoekje tijdens een open atelier in Wortegem.

Beleef erfgoed! 

een samenwerking tussen Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Vlaamse Ardennen.

© 2020 Cultuurregio Leie Schelde & Erfgoed Vlaamse Ardennen