Erfgoedtradities
Meekijken over de schouder van een vakman. Proeven van streekproducten. Verwonderd zijn over lokale gebruiken en tradities.
Laat je onderdompelen en herbeleef!
De Fiertel
Ronse - week na Pinksteren
​Sinds de 11de eeuw is de Fiertelommegang een historische gebeurtenis en één van de belangrijkste evenementen in Ronse. Elke eerste zondag na Pinksteren wordt het schrijn met de relieken van de heilige Sint-Hermes door de Fierteldragers rond de stadsgrenzen gedragen.
Firtelstoet
Zulte - 1e zondag van oktober
De Firtelstoet stamt uit de vroege 19e eeuw en is in 1857 ontstaan in zijn huidige vorm. Na een publiciteitskaravaan volgt het praalgedeelte met lokale muziekgroepen, dansgroepen, ‘Den Zultsen Bok’ en de reuzenfamilie. Lokale verenigingen voeren op praalwagens toneelstukken op met gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
Hofke ter Musse
Hofke ter Musse, een uniek plekje in Maarkedal. Je weet niet waar eerste gekeken, of waar eerst een vraag over gesteld. Het is een oude vierkantshoeve waar bezielers Iris en Pedro heel wat te bieden hebben: workshops, allerlei soorten restauraties, een bakoven, en een gezellig cafeetje. Ze vertellen je er graag over alle soorten erfgoed. Stiekem is dit eigenlijk een klein museum dat leeft! In Maarkedal.
Autowijding
De Pinte, Zevergem, Latem en Deurle - laatste zondag van juli
Jaarlijks vindt de laatste zondag van juni een autowijding plaats in Deurle. Het gebeuren wordt sinds 1935 georganiseerd door de Confrérie Sint-Christoffel. De wijding wordt voorafgegaan door een eucharistieviering voor de overleden parochianen.
Canteclaerstoet
Deinze - vijfjaarlijks in mei
De stoet van Canteclaer, in de volksmond bekend als 'De Canteclaerstoet', is een folkloristische optocht die elke vijf jaar door de straten van Deinze trekt. Canteclaer, de kippenfiguur uit het Reynaert-epos, wijst op de internationale rol van de Deinse kippenmarkt. In de folklorestoet lopen onder andere elf reuzen mee en voorafgaand wordt prins en prinses Canteclaer verkozen. De stoet vindt in 2022 opnieuw plaats.
Ambacht: pottenbakken
In Den Boelover in Geraardsbergen woont en werkt een bezield pottenbakker. Hij vertelt je er graag alles over. Een ambachtelijke pottenbakker, waar je steeds het atelier kan gaan bezoeken na afspraak. Er is ook een winkeltje. Zoon des huizes startte een messenmakerij die tevens te bezoeken is.
Ambacht: leerlooien
In België is nog maar 1 ambachtelijke leerlooierij actief, die gegidste rondleidingen geeft. Leerlooierij Altan in Zulte is een uniek verhaal. Het ganse verwerkingsproces is uniek. De leerlooierij werkt nog steeds met authentieke looierijmachines die zelfs hoog boven de 100 jaar uitreiken.
De leerlooierij is te bezoeken op afspraak.
Schutterstreffen 2022 - Deinze - 19-21 augustus
In augustus 2022 zal het Europees Schutterstreffen plaats vinden in Deinze. Wegens Corona werd de editie een jaar opgeschoven. Het evenement vindt om de drie jaar plaats en is een internationale bijeenkomst voor schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden. De organisatie van de wedstrijd is toegewezen aan de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan de ‘Eendracht van Ooidonk’. Het wordt een moment om niet te missen!
H. Bloedprocessie
Meigem - 1e zondag van juli
De eerste zondag van juli trekt de Heilige Bloedprocessie door Meigem. De verering van het Heilig Bloed heeft zijn oorsprong in 1745, wanneer de pastoor schilfers van de zuil waarop Christus zou zijn gegeseld meebracht uit Rome. In 1945 trok de stoet voor het eerst uit, niet toevallig enkele jaren na de gruwelijke meidagen in 1940. Het lijden van Christus is het centrale thema van de stoet.
Ambacht: keramiek
Chris Masson en zijn vrouw Romine zijn een bezield koppel. Chris tovert op ambachtelijke wijze kleurrijke keramiek tevoorschijn, en zijn vrouw Romine schildert in acryl- en olieverf. Op afspraak kan je zijn atelier en winkel . bezoeken. Ook zijn atelier kan je dan een bezoekje brengen.