Musea en meer

Musea, monumenten, ... wat een rijkdom in de Cultuurregio Leie Schelde en de Vlaamse Ardennen! Ga op ontdekking en laat je verrassen door de unieke artistieke, industriële en andere erfgoedcollecties. 

Open Monumentendag

zondag 13 september

Er valt heel wat te ontdekken dicht bij huis volgende zondag: concerten, wandelingen, bezoeken, rondleidingen en zelfs een poppenspel en een speurtocht! Monumenten zijn de rode draad. Laat je verassen door grootse gebouwen en prachtige erfgoedparels.

In de Vlaamse Ardennen

 

In de Leie Schelde regio

MUST (Textielmuseum)

Ronse

De geschiedenis van Ronse wordt mede bepaald door zijn textielindustrie. Dit recent verleden kan je in het Museum voor Textiel helemaal (her)beleven tussen de werkende textielmachines!

Gemeentelijk Medisch-Historisch Museum 

Brakel

Museum over de geneeskunde vanaf Triverius tot nu. Van klisteerspuit tot hyperbaartoestel, er zijn tal van medische voorwerpen die nu nog slechts de fantasie prikkelen ... Open elke laatste zondag van de maand tot september. Reserveren is noodzakelijk.

Provinciale erfgoedsite Ename

In Ename ademt het hele dorp geschiedenis uit. Er is de archeologische site met de restanten van de abdij, de dorpskern met de eeuwenoude, gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk en het herenhuis Beaucarne, en het historisch-ecologisch waardevolle Bos t’Ename. Een goed startpunt is de provinciale erfgoedsite. Je leert er alles over de roemrijke geschiedenis van Ename (pam) en hoe voor erfgoed te zorgen (Erfgoedcentrum). Er zijn regelmatig tentoonstellingen en gratis evenementen.

Meer info over pam-Ename

Meer info over Erfgoedcentrum

European Cartoon Center

Kruisem

Het huis van de cartoon, een thuis voor de cartoonist en de cartoonliefhebber, met tentoonstellingen, evenementen en cursussen.

Museum van Oudenaarde en Vlaamse Ardennen

Oudenaarde

In een prachtige context, krijg je het historische verhaal van de stad Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, en op de bovenste verdiepen de collectie wandtapijten, schilderijen en zilverwerk.

Reflectieruimte mei 1940

Vinkt

Tijdens de 18-daagse veldtocht in mei 1940 richtten de Duitsers een bloedbad aan in Vinkt en Meigem. In de reflectieruimte worden de burgerslachtoffers herdacht en herinnerd.

Villa Van Wassenhove

Sint-Martens-Latem

De brutalistische woning is gebouwd voor leraar Albert Van Wassenhove en is een ontwerp van Juliaan Lampens. Het materiaalgebruik is beperkt tot beton, hout en glas en wordt gestructureerd door een geometrische vormentaal. Uniek is het spel van licht en schaduw dat zich uit in abstracte vormen en lijnen.

Shoes or no shoes

Kruisem

Schoenenmuseum met uitgebreide unieke historische en etnische collectie aan schoenen, en bovendien een collectie moderne kunst in een uniek modern gebouw.

Koetsenmuseum

Maarkedal

Private collectie koetsen uit 18de, 19de en 20ste eeuw, en een "schrijnwerkerij " over de bouw van koetsen , wielen en dergelijke met authentieke werktuigen uit de voorbije eeuwen.

Atelier Roger Raveel

Machelen

Kunstschilder Roger Raveel had in een oude vlasschuur een ruim schilder- en grafiekatelier. Het atelier is prachtig gerestaureerd en geeft een inkijk op het werkproces van de bekende Machelse kunstenaar.

Huis Meheus

Zulte

De geschiedenis van Huis Meheus gaat terug tot in de 18de eeuw. In de 19de eeuw werd hier een brouwerij/stokerij gevestigd. De oude stokerij werd opgebouwd tot ontmoetingscentrum. Het herenhuis is momenteel in restauratie, maar de prachtige tuin en speelpark kan je er alvast bezoeken. 

Ovenmuseum

Brakel

De geuteling staat centraal in dit museum. Dit culinaire streekproduct is een heuse traditie, en wordt gegoten en gebakken in een originele bakoven. En zoals de traditie ook wil, een geuteling om een jaar lang tandpijn te voorkomen!

Sint-Bartholomeuskerk

Geraardsbergen

Het interieur van de Geraardsbergse hoofdkerk is een pareltje en blijft voor vele toeristen een aangename verrassing. De neogotische muurschilderingen zijn uniek. Zelden bleef een dergelijk kleurrijk ensemble zo volledig bewaard. In de zijkapel is een museum zilverwerk met als topstuk het 17de eeuws zilveren reliekschrijn dat jaarlijks rondgedragen wordt in de Processie van Plaiance.

Tentoonstelling: Alle Rechte Lijnen Zijn Gebogen, Ronse

Op meerdere locaties in Ronse kan je je verdiepen in een tentoonstellingsparcours rond hedendaagse kunst, in een bijzonder kader op unieke locaties doorheen de stad. Verleden en heden, beeldhouwwerk en architectuur.

Musea Hunnegem (HUGE, Archief van de Vlaamse Film, Priorij) 

Geraardsbergen

Een unieke historische site in het klooster van Hunnegem. Verschillende musea van de geschiedenis van de kloostergemeenschap tot het archief van de Vlaamse Film, tijdelijke expo's, retro bezoekerscafé met terras in de kloostertuin. Tijdens de zomermaanden elke eerste en derde zondag van de maand geopend.

Roger Raveelmuseum

Machelen

Roger Raveel liet 300 schilderijen, honderden tekeningen en een volledige collectie grafiek na aan zijn museum in het hartje van Machelen-aan-de-Leie. In een hedendaags gebouw, een ontwerp van Stéphane Beel, wordt de collectie van de kunstschilder tentoongesteld.

Expo: spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht

Erfgoedsite Ename - erfgoedcentrum

Spoorzoekers is een tentoonstelling waarin je met verschillende technieken landschappen leert lezen en archeologische sporen vindt vanuit de lucht.

Vind alle praktische info via de link onderaan.

Bartholomeuskerk: onze Agora 

Hillegem (Herzele)

Beeldende kunstwerken van Marleen Mertens en Jan De Wachter gaan in dialoog met het gebouw en aanwezige interieurelementen. Dit project wil het zoeken naar een toekomst van de Bartholomeuskerk ondersteunen door het kerkgebouw op een andere manier te laten ervaren en beleven.

Koutermolen

Sint-Martens-Latem

De oudste vermelding van deze molen dateert uit de 14de eeuw, de huidige molen uit 1614. De molen was lange tijd in het bezit van de Sint-Baafsabdij in Gent. In de 19de eeuw was hij vaak te zien op de schilderwerken van de Latemse kunstschilders. Een inspiratiebron voor velen. De Koutermolen is de enige nog werkende molen in de streek.

Huis Beaucarne

Oudenaarde

Beschermde historische woning met authentiek interieur uit de 18 eeuw.  Compleet authentieke interieurs en vele collecties, gaande van poppenhuizen, een rariteiten-kabinet en exotische planten tot een grote collectie voorwerpen en archieven komende van de abdij van Ename. Theehuis op het binnenplein.

Protestants Historisch Museum Abraham Hans

Horebeke

Een klein gezellig museum, dat bestaat uit twee delen. De ene kant toont het werk en leven van schrijver Abraham Hans, een man die meer dan 1000 titels op zijn naam heeft staan, en aan de andere kant een overzicht toont van vier eeuwen protestantisme in en rond Horebeke. Vlakbij ligt ook de unieke protestantse site De Geuzenhoek.

Modemuseum

Gavere

In het modemuseum in Gavere ontdek je de Europese mode van 1875 tot 1965. De collectie van uitbaatster Vivien is het resultaat van jarenlang verzamelen van vintage kledingstukken en accessoires, aangevuld met haar vakkundige restauraties die de collectiestukken in uitstekende staat houden.

Hambosmuseum

Wortegem - Petgem

Terug naar de jaren '50. Dompel je onder in de tijd en ontdek het leven van onze (over)(groot)ouders. Een museum van voorwerpen die we stilaan niet meer kennen of gebruiken. 

Villa Carpentier

Ronse

Unieke Art-Deco villa ontworpen door Victor Horta. De villa ligt midden in een romantisch park dat ook een ontwerp van deze grootmeester is. Een echte parel op cultuurhistorisch en architecturaal vlak. 

Museum voor Folklore en Oudheidkunde

Zottegem

Museum over de recente geschiedenis van Zottegem, met focus op de folklore en de handschoennijverheid van de stad.

Rietgaverstedemuseum

Nevele

Het streekmuseum Rietgaverstede is de schatkamer van de Nevelse geschiedenis. Nevele in de prehistorie en in de Middeleeuwen, verdwenen ambachten en nijverheden, oude gebruiksvoorwerpen, Nevele in de wereldoorlogen, handschriften van Cyriel Buysse: dit is slechts een greep uit de aanzienlijke museumcollectie.

mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) Deinze

In het regionaal erkend museum mudel huist een collectie beeldende kunst gemaakt door kunstenaars die gewoond of gewerkt hebben rond de Leiestreek. Enkele bekende namen uit de collectie zijn Emile Claus, de gebroeders De Smet, Valerius de Saedeleer, Constant Permeke, George Minne en Gustave van de Woestyne. De collectie wordt aangevuld met erfgoedobjecten van volkskundige en industriële aard.

Museum Dhondt-Dhaenens

Deurle

In 1967 besloten verzamelaars Jules en Irma Dhondt-Dhaenens hun rijke moderne kunstcollectie open te stellen voor het brede publiek in een nieuw, modernistisch gebouw. De vaste collectie van Vlaamse moderne kunstenaars wordt aangevuld met tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Ontdek de erfgoedhaltes in de Leie Schelde regio!

Meer dan 100 erfgoedhaltes in de Leie Schelde regio om te ontdekken met de fiets, te voet, met de scooter of wagen. Van ambachten, gekende kunstenaars, industrieel erfgoed, ... tot WOI relicten.

Museum Gevaert-Minne

Sint-Martens-Latem

Het museum in het voormalig woonhuis van Edgar Gevaert is gevuld met een collectie kunstwerken uit de bloeiperiode van het Leiedorp Sint-Martens-Latem. Gevaert was gehuwd met de dochter van George Minne en was zelf ook schilder, dichter, componist en schrijver.

Museum Gust De Smet

Sint-Martens-Latem

Het woonhuis en atelier van Vlaams expressionist Gust De Smet is sinds zijn dood opengesteld voor het publiek. De huiskamer, het atelier en de slaapkamer zijn ingericht als museumruimtes met kunstwerken, archiefdocumenten en gebruiksvoorwerpen.

Expo: Landschap doorgrond: Tien jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen

Archeocentrum Velzeke

Verken het ontstaan van de Vlaamse Ardennen en Denderstreek met een unieke tijdreis langs de kampresten van de jager-verzamelaars, mysterieuze grafcirkels en het raadselachtige lijk dat eeuwenlang in een ton onder de markt van Oudenaarde begraven lag.

De Kluis

Sint-Martens-Latem

De Kluis in Sint-Martens-Latem is een voormalig buitengoed van de Gentse Dominicanen, gebouwd rond 1930. Het gebouw heeft een bijzonder ogivaal dak met driehoekige dakkapellen. Sinds de laatste restauratiecampagne is de originele functie hersteld, namelijk als woning op de begane grond en tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping.

Crypte en Egmontkamer

Zottegem

Ontdek het verhaal van Graaf Egmont, een bewogen geschiedenis in Zottegem. Je kan in het oude Stadhuis een klein museum bezoeken en aan de kerk de crypte.  

Oorlogsmuseum 11 november

Nazareth

Het oorlogsmuseum in Nazareth toont de gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de streek. Het museum werd vernieuwd in 2018 en bestaat uit documenten, foto’s, kledij en materiaal uit Nazareth en omstreken.

Centrum Ronde van Vlaanderen

Oudenaarde

Wielrenners-belevingscentrum!

De Ronde van Vlaanderen kent sinds jaar en dag zijn finale in Oudenaarde. In dit museum herbeleef je de geschiedenis van Vlaanderens mooiste.   

't Aloam

Geraardsbergen

Wil je meer weten over oude ambachten en over industrieel erfgoed, ben je hier aan het goede adres.

Kuipersmuseum

Nevele

Sinds de jaren ’60 situeert hier een sierkuiperij, opgericht door Achiel Bonami. Het kuipersmuseum met origineel materiaal wordt aangevuld met workshops meubelen opknappen, gegeven door de dochter Marleen.

De Oudenberg met de Muur

Geraardsbergen

De Oudenberg is één van de beroemdste getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen en is wellicht het best bekend voor zijn Muur. Boven op de top staat een fraaie koepelkapel. Van daarboven heb je een prachtig weids uitzicht op de omgeving.

Beleef erfgoed! 

een samenwerking tussen Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Vlaamse Ardennen.

© 2020 Cultuurregio Leie Schelde & Erfgoed Vlaamse Ardennen