top of page

Musea en meer

Musea, monumenten, ... wat een rijkdom in de Cultuurregio Leie Schelde en de Vlaamse Ardennen! Ga op ontdekking en laat je verrassen door de unieke artistieke, industriële en andere erfgoedcollecties. 

Weefgetouwen Must.jpg

MUST (Textielmuseum)

Ronse

De geschiedenis van Ronse wordt mede bepaald door zijn textielindustrie. Dit recent verleden kan je in het Museum voor Textiel helemaal (her)beleven tussen de werkende textielmachines!

logo-eva mini.png
site hunnegem.png

Musea Hunnegem (HUGE, Archief van de Vlaamse Film, Priorij) 

Geraardsbergen

Een unieke historische site in het klooster van Hunnegem. Verschillende musea van de geschiedenis van de kloostergemeenschap tot het archief van de Vlaamse Film, tijdelijke expo's, retro bezoekerscafé met terras in de kloostertuin. Tijdens de zomermaanden elke eerste en derde zondag van de maand geopend.

logo-eva mini.png
Museum Dhondt-Dhaenens.jpeg

Museum Dhondt-Dhaenens

Deurle

In 1967 besloten verzamelaars Jules en Irma Dhondt-Dhaenens hun rijke moderne kunstcollectie open te stellen voor het brede publiek in een nieuw, modernistisch gebouw. De vaste collectie van Vlaamse moderne kunstenaars wordt aangevuld met tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
Beleeferfgoed_WebRes_6.jpg

Ontdek de erfgoedhaltes in de Leie Schelde regio!

Meer dan 100 erfgoedhaltes in de Leie Schelde regio om te ontdekken met de fiets, te voet, met de scooter of wagen. Van ambachten, gekende kunstenaars, industrieel erfgoed, ... tot WOI relicten.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
cartooncentrum.jpeg

European Cartoon Center

Kruisem

Het huis van de cartoon, een thuis voor de cartoonist en de cartoonliefhebber, met tentoonstellingen, evenementen en cursussen.

logo-eva mini.png
koutermolen.jpg

Koutermolen

Sint-Martens-Latem

De oudste vermelding van deze molen dateert uit de 14de eeuw, de huidige molen uit 1614. De molen was lange tijd in het bezit van de Sint-Baafsabdij in Gent. In de 19de eeuw was hij vaak te zien op de schilderwerken van de Latemse kunstschilders. Een inspiratiebron voor velen. De Koutermolen is de enige nog werkende molen in de streek.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
beaucarne.jpg

Huis Beaucarne

Oudenaarde

Beschermde historische woning met authentiek interieur uit de 18 eeuw.  Compleet authentieke interieurs en vele collecties, gaande van poppenhuizen, een rariteiten-kabinet en exotische planten tot een grote collectie voorwerpen en archieven komende van de abdij van Ename. Theehuis op het binnenplein.

logo-eva mini.png
egmontkamer.jpg

Crypte en Egmontkamer

Zottegem

Ontdek het verhaal van Graaf Egmont, een bewogen geschiedenis in Zottegem. Je kan in het oude Stadhuis een klein museum bezoeken en aan de kerk de crypte.  

logo-eva mini.png
11 november nazareth.jpg

Oorlogsmuseum 11 november

Nazareth

Het oorlogsmuseum in Nazareth toont de gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de streek. Het museum werd vernieuwd in 2018 en bestaat uit documenten, foto’s, kledij en materiaal uit Nazareth en omstreken.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
het hambosmuseum wortegem-petegem.png

Hambosmuseum

Wortegem - Petgem

Terug naar de jaren '50. Dompel je onder in de tijd en ontdek het leven van onze (over)(groot)ouders. Een museum van voorwerpen die we stilaan niet meer kennen of gebruiken. 

logo-eva mini.png
aloam-003.jpg

't Aloam

Geraardsbergen

Wil je meer weten over oude ambachten en over industrieel erfgoed, ben je hier aan het goede adres.

logo-eva mini.png
kuipersmuseum.jpg

Kuipersmuseum

Nevele

Sinds de jaren ’60 situeert hier een sierkuiperij, opgericht door Achiel Bonami. Het kuipersmuseum met origineel materiaal wordt aangevuld met workshops meubelen opknappen, gegeven door de dochter Marleen.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
musea en meer_oudenberg.png

De Oudenberg met de Muur

Geraardsbergen

De Oudenberg is één van de beroemdste getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen en is wellicht het best bekend voor zijn Muur. Boven op de top staat een fraaie koepelkapel. Van daarboven heb je een prachtig weids uitzicht op de omgeving.

logo-eva mini.png
Wandel binnen in het stadhuis.jpg

Virtueel Oudenaarde
Oudenaarde

Een virtuele rondleiding door de volledige binnenstad van Oudenaarde. Je kan ook binnenstappen in een aantal belangrijke bezienswaardigheden waaronder de Sint-Walburgakerk en het stadhuis.

logo-eva mini.png
Villa madonna_edited.jpg

Villa Madonna
Ronse 

De Villa Madonne is een authentieke art-nouveau locatie in Ronse . Via gids kan u de Belle-etage bezoeken is:  Wintertuin,  inkomhal, bibliotheek, eetkamer, werkkamer, trappenhal, in de parktuin met vijver binnen een eclectisch decor.

logo-eva mini.png
foto26.jpg

Gemeentelijk Medisch-Historisch Museum 

Brakel

Museum over de geneeskunde vanaf Triverius tot nu. Van klisteerspuit tot hyperbaartoestel, er zijn tal van medische voorwerpen die nu nog slechts de fantasie prikkelen ... Open elke laatste zondag van de maand tot september. Reserveren is noodzakelijk.

logo-eva mini.png
musea_erfgoedsite ename.jpg

Provinciale erfgoedsite Ename

In Ename ademt het hele dorp geschiedenis uit. Er is de archeologische site met de restanten van de abdij, de dorpskern met de eeuwenoude, gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk en het herenhuis Beaucarne, en het historisch-ecologisch waardevolle Bos t’Ename. Een goed startpunt is de provinciale erfgoedsite. Je leert er alles over de roemrijke geschiedenis van Ename (pam) en hoe voor erfgoed te zorgen (Erfgoedcentrum). Er zijn regelmatig tentoonstellingen en gratis evenementen.

Meer info over pam-Ename

Meer info over Erfgoedcentrum

logo-eva mini.png
gust de smet.jpg

Museum Gust De Smet

Sint-Martens-Latem

Het woonhuis en atelier van Vlaams expressionist Gust De Smet is sinds zijn dood opengesteld voor het publiek. De huiskamer, het atelier en de slaapkamer zijn ingericht als museumruimtes met kunstwerken, archiefdocumenten en gebruiksvoorwerpen.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
ECC 15 40.JPG

Tentoonstellingen ‘Huis van de cartoon – Thuis van de cartoonist’
ECC Kruisem

Het Europees Cartoon Centrum bestaat dit jaar 15 jaar en de Euro-kartoenale Kruishoutem heeft al 40 jaartjes op de teller. Dat wordt uitgebreid gevierd met een jubileumtentoonstelling. 

Ontdek nooit eerder getoonde originele cartoons uit de collectie en zie hoe cartoons in de jaren geëvolueerd zijn. 

Speciaal voor deze tentoonstelling doken enkele jongeren in de collectie en maakten hun eigen keuze onder de noemer ‘Wake up Call’ .

logo-eva mini.png
de kluis latem.jpg

De Kluis

Sint-Martens-Latem

De Kluis in Sint-Martens-Latem is een voormalig buitengoed van de Gentse Dominicanen, gebouwd rond 1930. Het gebouw heeft een bijzonder ogivaal dak met driehoekige dakkapellen. Sinds de laatste restauratiecampagne is de originele functie hersteld, namelijk als woning op de begane grond en tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
shoes or no shoes.png

Shoes or no shoes

Kruisem

Schoenenmuseum met uitgebreide unieke historische en etnische collectie aan schoenen, en bovendien een collectie moderne kunst in een uniek modern gebouw.

logo-eva mini.png
atelierroger raveel.jpg

Atelier Roger Raveel

Machelen

Kunstschilder Roger Raveel had in een oude vlasschuur een ruim schilder- en grafiekatelier. Het atelier is prachtig gerestaureerd en geeft een inkijk op het werkproces van de bekende Machelse kunstenaar.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
Inkom CRVV (1).jpg

Centrum Ronde van Vlaanderen

Oudenaarde

Wielrenners-belevingscentrum!

De Ronde van Vlaanderen kent sinds jaar en dag zijn finale in Oudenaarde. In dit museum herbeleef je de geschiedenis van Vlaanderens mooiste.   

logo-eva mini.png
Huis Meheus.jpg

Huis Meheus

Zulte

De geschiedenis van Huis Meheus gaat terug tot in de 18de eeuw. In de 19de eeuw werd hier een brouwerij/stokerij gevestigd. De oude stokerij werd opgebouwd tot ontmoetingscentrum. Het herenhuis is momenteel in restauratie, maar de prachtige tuin en speelpark kan je er alvast bezoeken. 

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
EVA-9.JPG

Ovenmuseum

Brakel

De geuteling staat centraal in dit museum. Dit culinaire streekproduct is een heuse traditie, en wordt gegoten en gebakken in een originele bakoven. En zoals de traditie ook wil, een geuteling om een jaar lang tandpijn te voorkomen!

logo-eva mini.png
museum-geuzenhoek.jpeg

Protestants Museum De Geuzenhoek
Horebeke

In het museum ontdekt u de geschiedenis van de Geuzenhoek, de protestantse gemeenschap in en rond Horebeke van 1550 tot heden. Hoe was het leven door de eeuwen heen in deze enclave? Ook de geschiedenis van het oude schooltje en het leven van Abraham Hans komen aan bod.

logo-eva mini.png
mudel_1.jpg

mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) Deinze

In het regionaal erkend museum mudel huist een collectie beeldende kunst gemaakt door kunstenaars die gewoond of gewerkt hebben rond de Leiestreek. Enkele bekende namen uit de collectie zijn Emile Claus, de gebroeders De Smet, Valerius de Saedeleer, Constant Permeke, George Minne en Gustave van de Woestyne. De collectie wordt aangevuld met erfgoedobjecten van volkskundige en industriële aard.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
raveel.jpg

Roger Raveelmuseum

Machelen

Roger Raveel liet 300 schilderijen, honderden tekeningen en een volledige collectie grafiek na aan zijn museum in het hartje van Machelen-aan-de-Leie. In een hedendaags gebouw, een ontwerp van Stéphane Beel, wordt de collectie van de kunstschilder tentoongesteld.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
gevaert minne.jpg

Museum Gevaert-Minne

Sint-Martens-Latem

Het museum in het voormalig woonhuis van Edgar Gevaert is gevuld met een collectie kunstwerken uit de bloeiperiode van het Leiedorp Sint-Martens-Latem. Gevaert was gehuwd met de dochter van George Minne en was zelf ook schilder, dichter, componist en schrijver.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
MOU.jpg

Museum van Oudenaarde en Vlaamse Ardennen

Oudenaarde

In een prachtige context, krijg je het historische verhaal van de stad Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, en op de bovenste verdiepen de collectie wandtapijten, schilderijen en zilverwerk.

logo-eva mini.png
vinkt.jpg

Reflectieruimte mei 1940

Vinkt

Tijdens de 18-daagse veldtocht in mei 1940 richtten de Duitsers een bloedbad aan in Vinkt en Meigem. In de reflectieruimte worden de burgerslachtoffers herdacht en herinnerd.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
wassenhove.jpg

Villa Van Wassenhove

Sint-Martens-Latem

De brutalistische woning is gebouwd voor leraar Albert Van Wassenhove en is een ontwerp van Juliaan Lampens. Het materiaalgebruik is beperkt tot beton, hout en glas en wordt gestructureerd door een geometrische vormentaal. Uniek is het spel van licht en schaduw dat zich uit in abstracte vormen en lijnen.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
mode gavere 2.jpg

Modemuseum

Gavere

In het modemuseum in Gavere ontdek je de Europese mode van 1875 tot 1965. De collectie van uitbaatster Vivien is het resultaat van jarenlang verzamelen van vintage kledingstukken en accessoires, aangevuld met haar vakkundige restauraties die de collectiestukken in uitstekende staat houden.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
koetsenmuseum.jpg

Koetsenmuseum

Maarkedal

Private collectie koetsen uit 18de, 19de en 20ste eeuw, en een "schrijnwerkerij " over de bouw van koetsen , wielen en dergelijke met authentieke werktuigen uit de voorbije eeuwen.

logo-eva mini.png
Villa Carpentier.jpg

Villa Carpentier

Ronse

Unieke Art-Deco villa ontworpen door Victor Horta. De villa ligt midden in een romantisch park dat ook een ontwerp van deze grootmeester is. Een echte parel op cultuurhistorisch en architecturaal vlak. 

logo-eva mini.png
Museum_voor_Folklore_Zottegem_01.jpg

Museum voor Folklore en Oudheidkunde

Zottegem

Museum over de recente geschiedenis van Zottegem, met focus op de folklore en de handschoennijverheid van de stad.

logo-eva mini.png
Rietgaverstedemuseum.jpg

Rietgaverstedemuseum

Nevele

Het streekmuseum Rietgaverstede is de schatkamer van de Nevelse geschiedenis. Nevele in de prehistorie en in de Middeleeuwen, verdwenen ambachten en nijverheden, oude gebruiksvoorwerpen, Nevele in de wereldoorlogen, handschriften van Cyriel Buysse: dit is slechts een greep uit de aanzienlijke museumcollectie.

Facebook - Instragram - Profiel 720x720.png
bottom of page