top of page

Ontdek het spoor

Ga eropuit met de fiets en ontdek de spoorgeschiedenis in de regio. 2021 is het Europees Jaar van het Spoor. Het is ook 175 jaar geleden dat de eerste spoorverbinding tussen Parijs en Brussel tot stand kwam. En er is meer! Dit jaar vieren we ook 40 jaar hogesnelheidstrein en 30 jaar intercity-expressverbinding. 

 

Open Monumentendag 2021 op zondag 12 september 2021 vormt de ideale start

van een intergemeentelijk project om de (verdwenen) stations en seinhuisjes in de regio in de kijker te plaatsen

Nazareth_station_(c)Denis Pieters_WebRes.JPG

Station Nazareth (c) collectie Denis Pieters 

Deurle_(c) Erfgoed Deurle - Foto Guy Romain_1_WebRes.JPG

Station Deurle (c) collectie Erfgoed Deurle -

Guy Romain

Schermafbeelding 2021-08-25 om 12.15.22.png

Fietsroute langs het spoor met infopanelen - tijdelijke route van zondag 12 september tot 10 oktober 2021

Aan de hand van een uitgestippelde route kom je meer te weten over de verschillende stationsgebouwen uit de streek, waarvan sommige helaas al verdwenen. Enkele van de deelnemende locaties liggen langs de historische spoorlijn 86, die liep van De Pinte tot in Basècles. De lijn vormde de schakel voor Oost-Vlamingen en inwoners van de Vlaamse Ardennen om van en naar de Borinage te pendelen. Vandaag loopt deze lijn nog tot in Ronse, de rest van de lijn is opgebroken en gedeeltelijk als RAVeL fiets-en wandelpad aangelegd.

Van 12 september tot 10 oktober 2021 kan je op eigen houtje de stations uit de regio verkennen, te voet of met de fiets. Aan elke locatie staat een infopaneel. In de bijhorende brochure staan alle locaties verzameld, met twee uitgestippelde routes. De locaties zijn vrij te bezichtigen (enkel exterieur).

Download hier de gpx routes en de brochure.

Multimediale fietstocht ‘Op Spoor met Theodoor’ – 2 permanente fietsroutes op de ErfgoedApp  

De twee routes hebben ook een permanent karakter gekregen. Twee multimediale fietstochten werden gecreëerd, waar je samen met conducteur Theodoor van station naar station doorheen de Cultuurregio Leie Schelde rijdt. Theodoor laat je kennismaken met de rijke geschiedenis van het spoor en de karakteristieke (soms al verdwenen) stationsgebouwen en seinhuisjes in de regio.

Download de gratis Erfgoedapp, zoek ‘Op Spoor met Theodoor’ en start je fietsroute. Er zijn 2 routes: 

Een initiatief van IOED Leie Schelde, samen met Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Vlaamse Ardennen en de Provincie Oost-Vlaanderen. In samenwerking met Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.

bottom of page